(Kuva kampanjamateriaalista)
Trans ry:n luoma kansalaisaloite ylitti vaadittavan 50 000 kannattajan määrän alle kahdessa vuorokaudessa. Näin aloite pääsee Eduskunnan käsiteltäväksi
Suomen nykyisen hallituksen hallitusohjelmassa on kirjaus, jonka mukaan Suomen translaki on tarkoitus uudistaa perinpohjaisesti. Kirjauksen merkittävin kohta on lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poisto ehtona juridiselle sukupuolen vahvistamiselle. Fyysinen sukupuolen korjausprosessi erotettaisiin kaiken kaikkiaan translaista puhtaasti lääketieteellisin kriteerein toteutettavaksi.
Kirjauksessa on kuitenkin joitakin hyvin ongelmallisia kohtia. Yksi niistä on vielä määrittelemätön harkinta-aika juridiselle vahvistamiselle. Toinen ja tuotakin vakavampi on, että tämäkin olisi tarjolla vain täysi-ikäisille.
Lainvalmisteluprosessi on myös takkuillut. Asiaa valmistelemaan piti kutsua koolle työryhmä 15.3., mutta mitään ei ole tästä kuulunut. Lisäksi on ilmennyt, että erityisesti ikärajakysymyksessä osa hallituspuolueiden kansanedustajista ei edes vaikuta ymmärtävän, mistä lakiuudistuksessa on kyse.
Tätä jahkailua aikansa seurattuaan transaktivistijärjestö Trans ry laati kansalaisaloitteen asiaa vauhdittamaan. Trans ry luonnehtii aloitettaan seuraavasti:
” Oikeus olla -kansalaisaloite vaatii translain täysimääräistä uudistusta, joka turvaa transihmisten oikeudet kokonaisvaltaisesti lapsia ja nuoria unohtamatta.
Hallituksen esittämä translain uudistus on puutteellinen ja merkittävästi aikataulusta jäljessä. Parempi translaki on tehtävä itse!
Aloite tavoittelee oikeudenmukaista translakia, joka perustuu transihmisten itsemääräämisoikeuteen, kunnioittaa lasten oikeuksia ja on linjassa Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten kanssa (esimerkiksi YK:n Lasten Oikeuksien sopimus ja Euroopan ihmisoikeussopimus).”
Aloite julkaistiin 6.4. ja nyt seuraavana päivänä ja 50 000 allekirjoitusta ylittyi 7.4. n. 22.30.
On hyvä ymmärtää, että mitä suurempi määrä kannattajia aloitteella on, sitä suurempi mahdollisuus sillä on mennä läpi. Siksi allekirjoituksellasi on edelleen merkitystä.
Tutustu ja allekirjoita aloite osoitteessa
Comments